Weatherproofing solutions provided for £350m redevelopment of Ebbw Vale

Ebbw Vale is a large town in South Wales with a population of approximately 33,000. Historically dominated by steel manufacture, Ebbw Vale had one of the largest steelworks in Europe. During the 1960s, manufacturing started to drastically decline in the UK. Many of the steelworks in Ebbw Vale closed and left thousands of people unemployed. The final works closed in July 2002 and today there are no steelworks or mines left in the area.

Since 2005, Blaenau Gwent Council and the Welsh Government have invested approximately £350m into a regeneration project of the area, called 'The Works'. By 2015, the site had completely transformed. The redevelopment included the construction of the first UK Passivhaus home, a new hospital, school and leisure centre, in addition to the refurbishment of the old general offices' Grade II listed building. The site also features an energy centre to provide efficient energy to all of the main buildings on the site as part of the ambition to reduce carbon emissions. The town has been given a new lease of life with many employment and social opportunities created.

Naco is pleased to have supported the redevelopment project in several areas by designing, supplying and installing an abundance of products.

Brise Soleil

Naco's Brise Soleil systems were supplied and installed to provide solar shading and an architecturally interesting design to the newly built £15m leisure centre. The building is home to a 25 metre swimming pool with two water flumes, a football pitch with advanced artificial turf, eight badminton courts, a dance studio, gym and café. The leisure centre has been built to meet BREEAM standards of excellence.

 
 

SLH-S Metal Storm Louvres

Penthouse turrets have been constructed on the rooftop of the Energy Centre, using Naco's SLH-S Metal Storm Louvres. The remarkable performance of the louvres is protecting the building from rainwater, due to its carefully designed blade profile that diverts and captures water particles and prevents water ingress under even the most extreme conditions. This louvre system was chosen because the building required the best protection from severe weather conditions which are prevalent in the area. The attractive and modest SLH-S louvres have provided the building with a single bank, single frame product that offers a solution to preventing water leakage. The SLH-S has been designed to give adequate rain defence that matches the capabilities of its competitors more costly, obtrusive triple bank systems.

 
Penthouse turret with SLHS louvre Energy Centre.jpg
 

Vengen28 Louvre Windows

Naco's Vengen28 Double Glazed Louvre Windows have been installed with an acoustic front louvre in the newly built Hot Mill Primary School. The high quality, thermally broken aluminium systems offer a great solution for natural and smoke ventilation needs. The acoustic front louvres, visible from the outside of the building, integrate well with the modern design of the school.

Throughout the redevelopment of Ebbw Vale, designers have ensured all stages of the project have had an environmentally-conscious focus. Designers wanted the Hot Mill Primary School to make an impact on reducing the carbon footprint. This focus would help bring awareness to the community and educate pupils on the importance of becoming more environmentally aware. The Vengen28 has provided the building with a natural, cost effective and low carbon solution to its ventilation needs.

In addition to using high quality materials, Vengen28 has been subject to a number of independent tests, including air and water tightness, aerodynamics and weathering. The louvre has been certified to EN12101-2, a European standard which outlines a strict specification for natural smoke and heat exhaust ventilators. Naco also carries out rigorous in-house life cycle tests on all moving components to ensure a guaranteed long-life reliability of the louvres.

 
 

Installation Services

It is very important to Naco that the installation of its products is carried out professionally. Naco was chosen for the Ebbw Vale redevelopment project because of the full design and installation service that is available. Naco oversees every stage of design, production, installation, and after-care of its products, ensuring that risk of errors being made is drastically reduced.

Many of Naco's products are delivered to site in knock-down form. This means the products are more manageable for site staff and less storage space is required. During the redevelopment of Ebbw Vale, several new buildings were being constructed simultaneously and so it was very important that a minimal amount of storage space was needed. Naco's installation team provide site supervision on the day of delivery, during installation and handover to ensure that the products are installed efficiently and effectively.

Naco's involvement in the Ebbw Vale redevelopment project illustrates the diversity of products and services we can offer in order to provide a solution to various weatherproofing requirements for modern buildings.